sirokolevantes

sirokolevantes
Sirokolevantes
Μη κερδοσκοπικό Blog SIROKO LEVANTES. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά το Blog SIROKO LEVANTES.Σας παρέχει πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Δημοτικές Εκλογές: Στην περιδίνηση της επόμενης μέρας- Άρθρο του Στάθη Ζαβιτσάνου

12





ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Στην περιδίνηση της επόμενης μέρας.

Ανέκαθεν υπήρχαν, αλλά από το 1990 που δημιουργήθηκε ο Δήμος Μεγανησίου, αρχίζουν να σχηματοποιούνται στο Μεγανήσι, δύο διαφορετικά πολιτικά – κοινωνικά ρεύματα. Παρότι δεν αμφισβητείται κάποια αντιστοίχιση  με το γνωστό πολιτικό  δίπολο κεντροαριστεράς – κεντροδεξιάς, παρατηρούμε λόγω των ιδιαιτεροτήτων της κοινωνίας μας  και κυρίως του μεγάλου αριθμού ετεροδημοτών, όχι μόνο να εξομαλύνονται πολλές επί μέρους κομματικές αντιθέσεις αλλά και να δημιουργούνται σε πολλές περιπτώσεις ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες, για συγκεκριμένα και μεγάλα θέματα του νησιού.
Η παράταξή μας.
Η δημοτική μας παράταξη «Μεγανήσι – Μαζί στο μέλλον», εδράζεται σε ένα από αυτά τα κοινωνικά ρεύματα. Στην πορεία του χρόνου και μέσα από πολλές και ανοιχτές  διαδικασίες, επεξεργάστηκε και υπηρέτησε συγκεκριμένες πολιτικές για το πώς βλέπει και θέλει την κοινωνική και οικονομική  εξέλιξη του νησιού μας. Το προγραμματικό της πλαίσιο καθόριζε η αειφορική ανάπτυξη του νησιού στη βάση μιας ήπιας και ποιοτικής μορφής τουριστικής ανάπτυξης.  Δομικά και αλληλένδετα στοιχεία της προγραμματικής μας θέσης  ήταν η κοινωνική συμμετοχή στην ανάπτυξη, η διάχυση της οικονομικής ωφέλειας στο σύνολο των κατοίκων του νησιού, η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και τέλος η ανάδειξη και διατήρηση του λαϊκού μας πολιτισμού ως αναπτυξιακού στοιχείου, δημιουργώντας  έτσι για το Μεγανήσι  το δικό μας ξεχωριστό “brand name”.  Εμείς δεν αποδεχτήκαμε ποτέ την φιλοσοφία του μικρού νησιού των 150 ημερών. Αντίθετα, και με αφορμή την γενικότερη κρίση της χώρας μας, από το 2011 ξεκινήσαμε στη βάση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής πρότασης  την  προσπάθεια  να πετύχουμε μια ευρύτερη κοινωνική συμφωνία για την στήριξη της επιχειρηματικότητας  στα πλαίσια ενός εναλλακτικού αναπτυξιακού μοντέλου για το νησί μας.
Η απουσία του κεντρικού κράτους,  η διαφθορά  θεσμών της πολιτείας,  ο περιορισμένος θεσμικά ρόλος του Δήμου και κυρίως το έλλειμμα από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας, κουλτούρας σεβασμού των κανόνων, διαδραμάτισαν  αρνητικό ρόλο στην προσπάθειά μας. Παρόλα αυτά, δεν παύει ο σχεδιασμός αυτός  και το όραμά μας για το Μεγανήσι να είναι για μας, ακόμα και σήμερα, μονόδρομος.
Με κάποιους, δεν μπορεί να είμαστε μαζί!
Για την ήττα της δημοτικής μας παράταξης, «Μεγανήσι – μαζί στο μέλλον»
στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, έχουν γραφτεί και κυρίως συζητηθεί πάρα πολλά πράγματα.  Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζω δύο : Το πρώτο, ότι αποτέλεσε μια κομβική στιγμή στην ιστορία του Μεγανησιού και το δεύτερο, ότι η ήττα της δημοτικής  μας παράταξης φανέρωσε την υποχώρηση ενός τρόπου σκέψης και μιας κουλτούρας, ως προς το αναπτυξιακό μοντέλο του νησιού μας, το οποίο και εξέφραζε η παράταξή μας.
Σε όλες τις κοινωνίες, ιδιαίτερα όμως  στις μικρές νησιωτικές  λόγω κυρίως της σύνθεσής τους, δημιουργούνται διάφορες ομάδες μικροσυμφερόντων. Αν και μεταξύ τους πολλές φορές είναι ανταγωνιστικές,   τους ενώνει η πρόθεσή τους να ελέγξουν την δημοτική αρχή, αφού μέσα από εκεί πιστεύουν ότι θα εξυπηρετήσουν καλύτερα το δικό τους συμφέρον, όπως τουλάχιστον αυτοί το καταλαβαίνουν. Εδώ μέσα θα συναντήσουμε:
  1. Αυτούς που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν από τον Δήμο μια έμμισθη θέση για τον εαυτό τους ή τον άμεσο συγγενή τους. Αυτούς που θα επωφεληθούν από κάποιο έργο ή προμήθεια του Δήμου. Αυτούς που θα εκμεταλλευτούν  κάποια δημοτική ή δημόσια περιουσία.
  2. Αυτούς που επιδιώκουν  για το νησί  ένα   συγκεκριμένο αναπτυξιακό μοντέλο,  το οποίο θα ανταποκρίνεται στην δική τους μορφή επιχειρηματικότητας. Εδώ δεν υπάρχουν οι ίδιοι κανόνες για όλους. Όλα μπορούν να γίνουν, αρκεί να γνωρίζεις τον κατάλληλο άνθρωπο!  Όλοι αυτοί επιδιώκουν τον έλεγχο της δημοτικής αρχής, για να έχουν την κάλυψη του Δήμου σε κάποια υπάρχουσα ή «εν δυνάμει» παραβατικότητα. Επίσης, θα τους εξασφαλίζει το απαραίτητο κύρος στις δημόσιες σχέσεις τους και το ξεπέρασμα ή την διευκόλυνσή τους σε νομικά ζητήματα.
  3. Αυτούς που νιώθουν την απαξίωση της τοπικής τους κοινωνίας. Άτομα χωρίς κοινωνική προσφορά, που ακόμα και αν κάποια στιγμή προσέφεραν κάτι,  το έκαναν με ιδιοτέλεια, με αποτέλεσμα η κοινωνία να τους έχει βάλει στο περιθώριο. Τα άτομα αυτά διακατέχονται γενικώς από σύνδρομο κατωτερότητας. Επιδιώκουν τον  έλεγχο της δημοτικής αρχής,  επειδή τους δίνει το αίσθημα της εξουσίας και ταυτόχρονα τους εξασφαλίζει κοινωνική αναγνωρισιμότητα.
Όλοι αυτοί, παρότι είναι πολύ μικρές μειοψηφίες,  όταν ενώνονται στις μικρές νησιωτικές κοινωνίες, έχουν την δυνατότητα να δημιουργούν κρίσιμα εκλογικά μέτωπα. Στο Μεγανήσι, συνέβηκε φυσικά κάτι το ανάλογο.
Είδαμε ότι όλοι αυτοί, δεν διαθέτουν και δεν θα μπορούσαν άλλωστε, κανένα προγραμματικό λόγο. Αυτό που ο καθένας τους έχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, δεν λέγεται δημόσια!   Παράλληλα δεν μπορούσαν να αμφισβητήσουν δημόσια το έργο και την προσφορά της παράταξής μας. Άρα το μόνο που τους έμενε να κάνουν, και το έκαμαν καλά, ήταν η εκτόξευση «λάσπης» με προσωπικές στοχεύσεις,  όπου ο ελαφρύτερος χαρακτηρισμός ήταν του «κλέφτη». Μέσα από την παραπληροφόρηση και την στρέβλωση της πραγματικότητας, την «υποσχεσιολογία» και τον φανατισμό, διαμόρφωσαν  συνθήκες έντονης κοινωνικής πόλωσης. Μια πόλωση που δημιούργησε  «οπαδούς», δηλαδή άτομα που είναι πιστά στην ομάδα, χωρίς να προβληματίζονται.  Όλα αυτά τα ζήσαμε και τα γνωρίσαμε στα δημοτικά συμβούλια, σε λιβελλογραφήματα, σε εκβιασμούς και άλλα! Μία από τις χειρότερες παρενθέσεις του δημόσιου πολιτικού βίου στο Μεγανήσι η οποία παράλληλα απέδειξε και το πόσο ευάλωτη είναι η κοινωνία του Μεγανησιού, στον λαϊκισμό και στην συκοφαντία του αντιπάλου. Με αυτούς λοιπόν,  στους οποίους αναφέρθηκα παραπάνω, που βέβαια δεν αφορά τον απλό κόσμο, δεν μπορεί να είμαστε μαζί!
Η σημερινή δημοτική αρχή.
Η σημερινή δημοτική αρχή, δεν είναι λοιπόν τίποτα άλλο από το είδωλο αυτής της ομάδας. Δηλαδή το βασικό πολιτικό πρόβλημα για το Μεγανήσι, δεν είναι αυτό καθ’ εαυτό ο σημερινός Δήμαρχος, αλλά η ομάδα που τον «έστησε» στο σύνολό της! Απλά το πρόσωπο του Δημάρχου έκανε τα πράγματα χειρότερα για το νησί,  με την εμπάθειά του, τον κυνισμό του, την αμορφωσιά του,  το έλλειμμα πολιτικής  κουλτούρας και αυτοδιοικητικής θέσης.  Πίσω από οτιδήποτε γίνεται σήμερα στο Μεγανήσι, υπάρχει μια σκοπιμότητα και μια «κουτοπονηριά», αδιαφορώντας για το γενικότερο συμφέρον του νησιού.  Σε αυτή την τρέχουσα πενταετία, όχι μόνο εγκαταλείφτηκαν σημαντικά έργα υποδομής με εξασφαλισμένες πιστώσεις, (σκουπίδια, βιολογικοί, έργα πολιτισμού,  ύδρευση, ελαιοτριβείο κλπ.), υποβαθμίστηκαν βασικές κοινωνικές υπηρεσίες (ιατρεία, σκάφος έκτακτων αναγκών, πολιτισμός κλπ.), αποποιήθηκαν δημοτική περιουσία (Φανάρι, Ρόκα κ.ά.), αλλά χάθηκαν ανεπιστρεπτί και σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες και χρηματοδοτήσεις για το νησί. Ζήσαμε φαινόμενα παρακμής και εκφυλισμού, που πήγαν το νησί πολλά – πολλά  χρόνια πίσω!  Όλα αυτά η παράταξή μας, έγκαιρα τα είχε επισημάνει και καταγγείλει (https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=3mPCOEO-5tk).
Η παράταξή μας είναι εδώ!
Σήμερα, παρότι  φαίνεται να δικαιώνεται περίτρανα η παράταξή μας και το έργο της, η δημοτική μας παράταξη, δεν θα συμμετάσχει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Και αυτό πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι μια άλλη ήττα για τον χώρο μας. Η παράταξή μας υπονομεύτηκε «εκ των έσω», από τότε που κάποιοι εντελώς προσχηματικά,  επεδίωξαν να υιοθετηθεί από την παράταξη ένα διαφορετικό αξιακό σύστημα και μια δήθεν «νέα» αναπτυξιακή αντίληψη για το Μεγανήσι.  Αυτό το υποβάθμισε και δεν μπόρεσε να το διαχειριστεί σωστά η σημερινή δημοτική και ηγετική ομάδα της παράταξής μας, παρότι έγκαιρα το είχαμε επισημάνει.  Παρόλα αυτά, επειδή η παράταξή μας εδράζεται σε ένα πλατύ προοδευτικό και πολιτικό – κοινωνικό ρεύμα, είναι κάτι πολύ ευρύτερο από μια απλή δημοτική παράταξη.  Σχηματοποιήθηκε οργανωτικά και στελεχώθηκε διαχρονικά από άτομα αυτού του ρεύματος, με σημαντικές και καταξιωμένες  διαδρομές  στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα του Μεγανησιού. Οι αξίες, οι αρχές, οι πολιτικές και προγραμματικές θέσεις, θα παραμένουν ένα σταθερό πολιτικό υπόβαθρο,  πάνω στο οποίο θα δομηθεί προφανώς στο μέλλον, κάποια νέα κίνηση. Παράλληλα θα αποτελεί και ένα πολιτικό background, με το οποίο θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να εκφράζονται, είτε μέσα, είτε έξω από τις νέες σημερινές δημοτικές παρατάξεις, τα μέλη της παράταξής μας.  Με εξαίρεση ίσως το σκάφος έκτακτων αναγκών του Δήμου, οτιδήποτε  άλλο σημαντικό για το νησί μας, σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και δρομολογήθηκε από τον δικό μας χώρο.  Γι’ αυτό  η παράταξή μας, διαχρονικά είναι εδώ!
Η στάση μας σήμερα….
Με βάση την πληροφόρηση που διαχέεται στο Μεγανήσι, τρεις θα είναι οι βασικοί δημοτικοί συνδυασμοί, οι οποίοι θα διεκδικήσουν την δημοτική αρχή. Ο ένας συνδυασμός,  θα είναι της σημερινής  δημοτικής αρχής, για τον οποίο κάναμε αναλυτική αναφορά και νομίζω πρέπει σε κάθε περίπτωση να είμαστε ξεκάθαρα απέναντι. Οι άλλοι δύο συνδυασμοί, παρότι θέλουν να προβάλουν ένα διαφορετικό προφίλ από την σημερινή δημοτική αρχή, δεν έχουν καταθέσει μια ξεκάθαρη  προγραμματική θέση, συμβατή με την δική μας αυτοδιοικητική αντίληψη. Το «όλοι μαζί», σαν μια αυτοδιοικητική αντίληψη σύνθεσης και πλατύτερης κοινωνικής συμφωνίας, προφανώς και μπορούμε να το δούμε. Εξάλλου και εμείς το επιδιώξαμε, με την προϋπόθεση όμως ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι και επιδιωκόμενοι στόχοι.  Διαφορετικά, αν διατυπώνεται έτσι «γενικώς και αορίστως»,  είναι λαϊκισμός! Αν σε αυτό προσθέσουμε και την αποδοχή εκ μέρους τους, γνώριμων για τις πρακτικές τους ατόμων, που είχαν ιδιαίτερο ρόλο και παρουσία στην σημερινή δημοτική αρχή  ή και ατόμων που με ιδιοτέλεια πολέμησαν ή και υπονόμευσαν  την παράταξή μας, γίνεται  κατανοητό γιατί η παράταξή μας δεν μπορεί να πάρει την πολιτική ευθύνη στήριξης καμίας από τις δύο αυτές παρατάξεις.  Κάτι που φαίνεται να μας δικαιώνει πολύ νωρίς, αν ισχύει ακόμα και ένα μικρό ποσοστό από αυτά που συζητιούνται και γίνονται σήμερα στο νησί μας.
Η πρόταση της αποχής, μπορεί να είναι μια πολιτική θέση. Πολλές φορές όμως παράγει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.  Έτσι ο χώρος που μέχρι σήμερα εκφραζόταν από την παράταξή μας θα πρέπει:
Πρώτον. Να σταθεί απέναντι και με κάθε τρόπο να αποτρέψει την επανεκλογή της σημερινής δημοτικής αρχής. Το ίδιο ισχύει και για τους μέχρι πρότινος συνεργάτες της σημερινής δημοτικής αρχής, που με ιδιοτέλεια σήμερα επιχειρούν να διεισδύσουν και να παίξουν ρόλο στις  άλλες παρατάξεις.  Είναι ξεκάθαρο το πώς θα λειτουργήσουν, αν εκλεγούν.
Δεύτερο. Να στηρίξουμε πρόσωπα, τα οποία συμμετέχουν στις δύο νέες δημοτικές κινήσεις, τα οποία είναι συμβατά με τον χώρο μας.  Στόχος μας είναι να  διατηρηθούν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας και συμμετοχής της κοινωνίας με την νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή.
Και σε αυτή την βάση, θα πρέπει να δούμε τον νέο ρόλο της παράταξής μας, ως μια ευρύτερη  αυτοδιοικητική  και πολιτική κίνηση στη τρέχουσα δημοτική περίοδο.
8 Φλεβάρη 2019
Στάθης Ζαβιτσάνος
Πρώην Δήμαρχος Μεγανησίου
http://www.meganisitimes.gr/2