Ρινόκεροι, μαμούθ και άλλα προϊστορικά ζώα αποκαλύπτονται όλο και συχνότερα στη Σιβηρία καθώς η θερμοκρασία στην Αρκτική ανεβαίνει σχεδόν δύο φορές ταχύτερα σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη.
Ο τριχωτός ρινόκερος, αναφέρει το Reuters, εντοπίστηκε τον Αύγουστο στη Γιακουτία, περιοχή γνωστή για τα διαμάντια της,. Το ζώο φέρει ακόμα τα άκρα του, κάποια από τα εσωτερικά όργανα, το τρίχωμα, ακόμα και το κέρατό του.
Ο Βάλερι Πλότνικοφ, επιστήμονας που μελετά το εύρημα, δήλωσε στο τοπικό κανάλι Yakutia 24 πως ο ρινόκερος πιθανότατα έζησε κατά την γεωλογική περίοδο του Πλειστόκαινου, η οποία έληξε πριν από 11.700 χρόνια, όταν η Γη εξήλθε από την τελευταία εποχή των παγετώνων.
Ο τριχωτός ρινόκερος (Coelodonta antiquitatis), είδος προσαρμοσμένο στην παγωνιά του Πλειστόκαινου, ζούσε σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Ασίας, βόσκοντας ανάμεσα σε τριχωτά μαμούθ, γιγάντια ελάφια και βίσονες.
Το μεγαλόσωμο παχύδερμο συνυπήρξε με ανθρώπινους πληθυσμούς κυνηγών-τροφοσυλλεκτών και εικονίζεται σε σπηλαιογραφίες στην Ευρώπη και την Ασία.
Παραμένει ασαφές πότε και πώς εξαφανίστηκε, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι επιζούσε στη δυτική Σιβηρία μέχρι τα 8.000 χρόνια πριν.
Η ανακοίνωση για την τελευταία ανακάλυψη έρχεται λίγες ημέρες μετά τα αποκαλυπτήρια ενός προϊστορικού νεαρού λύκου που βρέθηκε στο παγωμένο έδαφος του Καναδά και χρονολογήθηκε στα 57.000 χρόνια πριν.
https://www.in.gr/