Η μείωση του οξυγόνου στις θάλασσες γίνεται μια αυξανόμενη απειλή στα αποθέματα ψαριών, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που παρουσιάστηκε από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, που διεξάγεται στη Μαδρίτη.
Όπως σημειώνει η έκθεση με τίτλο «Αποξυγόνωση των ωκεανών: πρόβλημα για όλους», περίπου 700 θαλάσσιες περιοχές στον κόσμο επηρεάζονται από το φαινόμενο.
SOS από τους ωκεανούς
«Αυτή είναι ίσως η τελευταία προειδοποίηση από το ανεξέλεγκτο πείραμα το οποίο η ανθρωπότητα πραγματοποιεί στους ωκεανούς του κόσμου καθώς οι εκπομπές του άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται», είπε ο Νταν Λαφόλι, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης.
Το περιεχόμενο σε οξυγόνο που μειώνεται στους ωκεανούς έχει δύο αίτια, σύμφωνα με την έκθεση: την υπερθέρμανση του πλανήτη και την μόλυνση από τα γεωργικά απόβλητα.
Πώς αποξυγονώνονται οι ωκεανοί
Όταν μειωθεί το θαλάσσιο νερό, τείνει να συγκρατεί λιγότερο οξυγόνο και η μόλυνση των υδάτων με απόβλητα από ιχθυοτροφεία ή λιπάσματα από την γεωργία, ειδικά στις παράκτιες περιοχές, αυξάνει αριθμητικά τα άλγη, τα οποία καταναλώνουν οξυγόνο.
Σε ύδατα φτωχά σε οξυγόνο, οι μέδουσες και οι σουπιές επιβιώνουν καλύτερα σε σχέση με τα ψάρια.
Ποιες θάλασσες έχουν πρόβλημα
Η Βαλτική και η Μαύρη Θάλασσα είναι τα μεγαλύτερα κλειστά θαλάσσια οικοσυστήματα με χαμηλό περιεχόμενο οξυγόνου, σημειώνει η έκθεση. Παρότι υπάρχουν, εν μέρει, φυσικοί λόγοι στην Μαύρη Θάλασσα, η χρήση φυτοφαρμάκων και η κλιματική αλλαγή είναι οι πρωταρχικοί λόγοι πρόκλησης αυτού του φαινομένου στη Βαλτική Θάλασσα.
Ο τόνος και ο καρχαρίας χρειάζονται πολύ οξυγόνο για να επιβιώσουν λόγω του μεγέθους τους και των ενεργειακών τους απαιτήσεων. Θα οδηγηθούν σε σχετικά πλούσια σε οξυγόνο θαλάσσια στρώματα, σε ρηχότερα νερά και έτσι θα κινδυνεύουν να αλιεύονται, γεγονός που με τη σειρά του θα οδηγήσει στην υπεραλίευση, σύμφωνα με την έκθεση.
https://www.in.gr/