sirokolevantes

sirokolevantes
Sirokolevantes
Μη κερδοσκοπικό Blog SIROKO LEVANTES. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά το Blog SIROKO LEVANTES.Σας παρέχει πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Η ΜΑΚΕΤΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΟΥ



       Του Δημοσθένη Συρμή


          Την Κυριακή 15 Ιουλίου έγιναν στην πλατεία του Σταυρού τα αποκαλυπτήρια της μακέτας του Οδυσσειακού ανακτόρου.
Την μακέτα κατασκεύασε ο γνωστός φίλος αλλά και κάτοικος Ιθάκης, Ιταλός αρχιτέκτονας κ. Bruno Mazzali.
        Για την αποκατάσταση της ιστορική αλήθειας, που δυστυχώς ξεχάσθηκε να αναφερθεί, την αρχική ιδέα για την κατασκευή της μακέτας είχε, φυσικά ο κ. Mazzali


Την ιδέα αυτή την είχε κουβεντιάσει με το Δήμαρχο ο οποίος στην αρχή έδειξε να ενδιαφέρεται και φυσικά δεν έκανε τίποτα.
        Όμως η ιδέα βρήκε υποστηρικτές στο πρόσωπο του τότε  Πρόεδρου του Κοινωφελούς Ομίλου Πλατρειθιά, και της Διεθνούς Ένωσης για την Προβολή της Οδυσσειακής Κληρονομιάς (ΔΕΠΟΚ) (δηλαδή του υπογράφοντος) και του προέδρου των «Ενεργών πολιτών Ιθάκης» κ. Ανδρόνικου Ανδριανάτου, οι οποίοι και οργάνωσαμε σε συνεργασία με τους ομίλους Φρικών και Σταυρού, παρουσίαση της σκέψης του κ. Mazzali, στην κατάμεστη αίθουσα του Σταυρού, τον Ιούνιο του 2011.
       
ΑΙ ΘΑΝΑΣΗΣ. ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ
Σχετικό άρθρο μου, με τίτλο: ΥΠΟΘΕΣΗ: «ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» γράφηκε στα «Νέα της Ιθάκης», έκδοση Μάιος- Ιούνιος 2011, αρ. φύλου 84 και στο Blog μου :( http://dimos-syrmis.blogspot.gr/2011/10/blog-post_5690.html )
        Στο άρθρο αυτό εξηγούσα τις παραμέτρους στις οποίες βασίσθηκε ο κ. Ματσάλι για να κάνει την αναπαράσταση του ανακτόρου και στις οποίες αναφέρθηκε και ο κεντρικός ομιλητής της βραδιάς κ. Καρατζής.
        Θυμίζουμε λοιπόν εδώ ότι Ο Bruno είχε την έμπνευση να δημιουργήσει στο computer του, την αναπαράσταση του Οδυσσειακού ανάκτορου, όχι μόνο με τη φαντασία του. Η δουλειά του Bruno είναι προϊόν εμπεριστατωμένης μελέτης  και στηρίχθηκε:
•       στα ευρήματα των αρχαιολόγων στον Αι Θανάση
•       σε παλαιότερες γκραβούρες περιηγητών της περιοχής πριν τις ανθρώπινες αλλά και φυσικές παρεμβάσεις
•       σε ήδη καλύτερα σωζόμενα ανάκτορα Μυκηναϊκής εποχής όπως αυτά των Μυκηνών της Τίρυνθας της Πύλου κ.ά.
•       και βέβαια στη φαντασία του.
Και με τα στοιχεία αυτά δημιούργησε τη μακέτα που εκτίθεται τώρα στην πλατεία του Σταυρού!
        Ο πρόεδρος του Κοινωφελούς Ομίλου Σταυρού γιατρός κ. Γ. Παξινός αγκάλιασε την ιδέα με θέρμη και χάρη στη συνεισφορά αρκετών ιδιωτών κατόρθωσε να γίνει πραγματικότητα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Κ.Ο.Σ. ΓΙΑΤΡΟΣ Κ. ΠΑΞΙΝΟΣ ΠΡΟΛΟΓΙΖΕΙ
        Γιατί όμως στήσαμε τη μακέτα του ανακτόρου εκεί; Σε τι θα φανεί χρήσιμη; Πως θα ωφελήσει τον τόπο;
        Η μακέτα αυτή είναι μέρος ενός τουριστικούmarketing με στόχο την προβολή του Οδυσσειακού μύθου και κατά προέκταση την προσέλκυση περισσοτέρων επισκεπτών στο νησί μας για να δουν και να ζήσουν το μέρος που έζησε και περπάτησε ο παγκόσμια γνωστός θρυλικός Οδυσσέας.
         Για να «δουλέψει» σωστά η μακέτα, απαιτείται δημοσιοποίηση, δηλαδή: επεξηγηματικές μπροσούρες, επικοινωνία με τουριστικούς φορείς (Travel agentsTour operators κλπ), πρόσκληση και φιλοξενία δημοσιογράφων,stands σε καίρια σημεία σε τουλάχιστον 5 μεγάλες πόλεις με τη μακέτα και τις σχετικές επεξηγήσεις.
        Ας δούμε όμως πώς «δουλεύει» η μακέτα.
Πριν οι τουρίστες επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο στον Αι Θανάση, θα περνάνε από τη μακέτα στο Σταυρό. Εκεί θα γίνεται η απαραίτητη εξήγηση (από τους ξεναγούς αν πρόκειται για οργανωμένους τουρίστες) και θα πρέπει να μοιράζονται οπωσδήποτε σχετικά επεξηγηματικά φυλλάδια – μπροσούρες.      Έτσι ο τουρίστας πηγαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο θα ταυτίζει, στη φαντασία του, τη μακέτα με τον πραγματικό χώρο και τα ευρήματα που θα βλέπει και βέβαια θα φεύγει ευχαριστημένος και πρεσβευτής της Ιθάκης στον τόπο του. 
Η ΜΑΚΕΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΟΥ Κ.Ο.Σ.
        Αυτό το είδος προβολής δεν είναι πρωτόγνωρο. Εφαρμόζεται επιτυχώς σε πολλά μέρη της γης.
        Παράλληλα θα εκδοθούν ειδικές μπροσούρες, με τη μακέτα και τα ευρήματα που θα κυκλοφορήσουν στους Τουριστικούς φορείς ενώ κάθε τουρίστας που επισκέπτεται το νησί θα παίρνει ένα μικρό βιβλιαράκι με τις περιπλανήσεις και την ιστορία του Οδυσσέα.
        Σημειώνω εδώ ότι η μακέτα δεν έχει καμία σχέση με την ταύτιση της Ομηρικής με τη σημερινή Ιθάκη. (σχόλια που ακούσθηκαν στην εκδήλωση). Και οι Κεφαλλονίτες μπορεί αύριο να φτιάξουν κάτι ανάλογο. Μπορεί οι Σκοπιανοί να έστησαν το άγαλμα του μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο μέγας Αλέξανδρος ήταν σλάβος.
        Όμως δεν φθάνει μόνο η μακέτα!    
Ο κ. MAZZALI ΕΞΗΓΕΙ Ο κ. ΑΔΡΙΑΝΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΙ
        Πρέπει η Ιθάκη, από άκρη σε άκρη, να αποπνέει Οδυσσέα και Οδύσσεια. Στο άρθρο μου «Υπόθεση Οδυσσειακή κληρονομιά» (Νέα της Μάιος 2011) αναφερόμουν σε μερικά πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα.
Τα επαναλαμβάνω για ακόμα μια φορά:
·       Να ορθώσουμε μια μεγάλη και εύκοσμη πινακίδα τόσο στο Βαθύ όσο και στον Πίσω Αετό«ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ». Ήδη οι γείτονες μας το έχουν κάνει με πινακίδα στο Ληξούρι που λέει «καλώς ήρθατε στην Ομηρική Ιθάκη».
·       Να ονομάσουμε κάποια πράγματα με Ομηρικά ονόματα, (π.χ. η στάνη του Εύμαιου, η ελιά του Λαέρτη, ο βράχος του Τηλέμαχου) και να καταρτίσουμε τουριστικό οδηγό με τα ονόματα αυτά. Ο αντίλογος ότι αυτά δεν απηχούν την πραγματικότητα χάνεται μέσα στον Οδυσσειακό μύθο. Το σύγχρονο τουριστικόmarketing επιτρέπει τέτοιου είδους αυθαιρεσίες.  
·       Να εκδώσουμε χάρτη της Ιθάκης που θα μοιράζεται δωρεάν (με τη χορηγία διαφημιζομένων) με Ομηρικά ονόματα και Ομηρικά μονοπάτια (π.χ. τα μονοπάτια που υποτίθεται πως πέρναγε ο Εύμαιος για να βοσκήσει το βασιλικό κοπάδι).
·       Οι εστιάτορες να τυπώσουν τραπεζομάντιλα με Οδυσσειακές παραστάσεις.
·       Να εκμεταλλευθούμε και τις υπόλοιπες όποιες υπάρχουσες αρχαιότητες ( Σπήλαιο των Νυμφών,  Κυκλώπεια τείχη, Αλαλκομενές,  κτλ) συνδέοντας με την Οδύσσεια σε σχετικό τουριστικό φυλλάδιο.
·       με μικρές τεχνικές παρεμβάσεις, να αξιοποιήσουμε   τον Κάλαμο, την Αρέθουσα κρήνη, το Σπήλαιο των νυμφών, την ελιά στον Αι Γιάννη, ακόμα και τη νέοανακαλυφθήσα Σπηλιά του Μπογόρδου και τον Αράκλη στην Ανωγή, που θα μπορούσαν να μεταβληθούν σε θαυμάσια τουριστικά αξιοθέατα – πόλοι έλξης. Στα αξιοθέατα αυτά  θα μπορούσαν να οργανώνονται παραστάσεις ήχου και φωτός συνδεδεμένες με την Οδύσσεια.
·       Να στήσουμε, σε περίοπτη θέση, μεγάλο  γλυπτό που να απεικονίζει την περιπλάνηση του Οδυσσέα. Μη ξεχνάμε οτι εκατοντάδες τουρίστες χαζεύουν το ερασιτεχνικό σκαρίφημα του Σταυρού…
·       Να δημιουργήσουμε Μουσείο Ομήρου και Οδύσσειας (Οδυσσειακό Κέντρο), όπου θα φιλοξενεί οτιδήποτε βρέθηκε και αφορά την Οδύσσεια, ακόμα και αντίγραφα ή φωτογραφίες αυτών που βρέθηκαν κατά καιρούς εδώ και φυλάσσονται σε ξένα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. (Αναφέρονται λεπτομερώς στο σχετικό βιβλίο του κ. Δημήτρη Παίζη - Δανιά). Σημειώνουμε επίσης ότι τα ευρήματα του Αι Θανάση είναι πολλά και πολύ αξιόλογα όμως δεν υπάρχει χώρος για να εκτεθούν.
·       Τέλος να κατασκευάσουμε επιτέλους το μεγάλο άγαλμα του Οδυσσέα!!! Καλό ειναι και αυτό της πλατείας αλλά πιστεύω ότι υποβιβάζει την ιστορία μας! Το άγαλμα του Οδυσσέα του βασιλιά της Ιθάκης θα είναι επιβλητικό καθώς και η θέση που θα στηθεί. Ο τουρίστας θα πρέπει να πηγαίνει επί τούτω να δει το άγαλμα. Ιδανική θέση θα ήταν το Κάστρο! 
    
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΣ, ΟΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΦΑΝΤΟΣ
    Τα περισσότερα από τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν από τον Δήμο.
        Για ποιο όμως Δήμο μιλάμε; Ο δήμαρχος μας ως συνήθως  εξαφανισμένος!Δεν έκανε καν τον κόπο να ορίσει κάποιον να πει δυο λόγια άντ’ αυτού. Ο κ. Καρτάνος εμφανίσθηκε εκεί ως πρόεδρος του «Φήμιου» και μάλιστα με δική του πρωτοβουλία.
        Ο Δήμαρχος κ. Κασσιανός απαξίωσε παντελώς τα αποκαλυπτήρια!  Αν είχε αλλού υποχρεώσεις, θα μπορούσε να στείλει μήνυμα (με το πανάκριβο IPadtablet, που κουβαλάει συνέχεια μαζί του…) και το οποίο θα ακούγονταν ή θα διαβάζονταν στην εκδήλωση, όπως έγινε με αυτό της περιφερειακής συμβούλου κας. Σμαράγδας Σαρδελή.
        Δυστυχώς για το νησί μας, ο Δήμαρχός των μεγάλων έργων, o … μεταρρυθμιστής, ο εκατομμυριούχος με τα σκάφη και τα hammer o… ευεργέτης του νησιού, τελικά, αποδείχθηκε nulla.
        Εκείνο επίσης που μου έκανε εντύπωση, ήταν οι ελάχιστοι Νότιοι Ιθακήσιοι που παρέστησαν στα αποκαλυπτήρια. Η κατάσταση αυτή πρέπει κάποτε να τελειώνει! 
Πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το χάνι είναι ένα ωραίο εστιατόριο και όχι τα σύνορα Βορά και νότου.
        Το νησί μας είναι ένα και μοναδικό στο παγκόσμιο ιστορικό στερέωμα.

πηγήhttp://dimos-syrmis.blogspot.gr/