Ο Νίκος Μουζάκης συγκέντρωσε 19.740 μονάδες και εισάγεται στη Σχολή Μηχανολόγων Η/Υ ΕΜΠ, η Νατάσα Σκουφή με 19.571 μονάδες στη Νομική Αθηνών, όπως και ο Κώστας Σηφάκης με 19.537 μονάδες. |
«Είναι απογοητευτικό αυτό που βλέπουμε να γίνεται στο ΕΜΠ. Οι σημερινοί υποψήφιοι αλλά και οι φοιτητές του ΕΜΠ έχουν κάνει τόσο μεγάλη προσπάθεια για να εισαχθούν. Η σημερινή κατάσταση στο ίδρυμα είναι φαινόμενο νοσηρότητας που είναι δυστυχώς ευρύτερη στη χώρα και αφορά τον τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων». Ο 18χρονος Νίκος Μουζάκης, που μίλησε χθες στην «Κ», έχει συγκεντρώσει 19.740 μονάδες και θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των «πρώτων των πρώτων», αν όχι ο «πρώτος όλων» στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.
Ο Νίκος έχει κατακτήσει μετάλλια και σημαντικές διακρίσεις στους διαγωνισμούς Μαθηματικών και Φυσικής και θεωρείται βέβαιο ότι θα εισαχθεί στην περιζήτητη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Μόνο που η χθεσινή ανακοίνωση των βαθμών των φετινών υποψηφίων συνέπεσε με την κορύφωση του δράματος του εμβληματικότερου πολυτεχνείου της χώρας: αν δεν αρχίσουν άμεσα τα μαθήματα, θα χαθεί το εαρινό εξάμηνο.«Ο διάλογος και η διπλωματία είναι οι μόνοι τρόποι που πρέπει να υιοθετούνται για την επίλυση τέτοιων κρίσεων». Το υποστηρίζει η Νατάσα Σκουφή, η οποία συγκέντρωσε 19.571 μονάδες και εισάγεται στη Νομική Αθηνών, έχοντας καταφέρει το πρώτο βήμα προς το διπλωματικό σώμα, το οποίο ονειρεύεται. «Κατανοώ ότι η απεργία είναι ένας τρόπος για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι, και εν προκειμένω οι διοικητικοί υπάλληλοι, τα δικαιώματά τους. Ομως, είναι άσχημο για τα παιδιά που έχουν προσπαθήσει πολύ προκειμένου να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο να το βρίσκουν κλειστό», τονίζει.
Τη δικαστική έδρα ονειρεύεται από την πλευρά του ο Κώστας Σηφάκης. Με 19.537 μονάδες και τη μητέρα του δικηγόρο, θα επιλέξει τη Νομική Σχολή Αθηνών. «Οι νομικές σπουδές ανοίγουν πολλούς δρόμους», ανέφερε στην «Κ», προσθέτοντας ότι το κλειδί της επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι η μεθοδικότητα.
«Ο αγώνας μου ξεκίνησε από την Α΄ Γυμνασίου. Από τότε αποφάσισα να δουλέψω σοβαρά και στερήθηκα πολλά αυτά τα χρόνια. Πάντα είχα το διάβασμα ως κορυφαία προτεραιότητα», τόνισε η Νικολέτα Χαλαβάζη, η οποία με 19.464 μονάδες είναι η τρίτη στη σειρά αριστούχος που μίλησε στην «Κ» και η οποία επέλεξε τη Νομική Αθηνών. Αυτό δικαιολογείται από την ισχυρή τάση των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης να μην επιλέγουν σχολές με βασική επαγγελματική διέξοδο το Δημόσιο. «Είναι άδικο, πολύ κρίμα, τόσο καλοί μαθητές να απογοητεύονται από την εικόνα των ιδρυμάτων που επέλεξαν να φοιτήσουν», λέει η Νικολέτα για την κατάσταση στο ΕΜΠ αλλά και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Με ενδιαφέρει να τελειώσω τις σπουδές μου μέσα στον κανονικό χρόνο σπουδών. Ακούω ότι υπάρχουν πολλές διακοπές στα πανεπιστήμια και αυτό με προβληματίζει. Ομως, τίποτα δεν μπορεί να “θολώσει” τη χαρά μου που περνώ στη σχολή της επιλογής μου», παρατηρεί η Ελένη Βενιζέλου, που συγκέντρωσε 19.445 μονάδες και βάζει πλώρη για το κτίριο της οδού Σόλωνος στην Αθήνα.
Συστηματικό διάβασμα με επιμονή και υπομονή για την επίτευξη του ονείρου του ακολούθησε ο Μιχάλης Πράσινος. Και με 19.042 μονάδες τα κατάφερε και έχει κατοχυρώσει μια θέση στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ. «Μια αναταραχή είναι, θα περάσει. Το βασικό για μένα είναι ότι είμαι εντάξει με τον εαυτό μου», απαντά στην ερώτηση για την κατάληψη του ΕΜΠ.
Στατιστική και θέατρο θα φροντίσει να συνδυάσει ο Πάνος Ζυγούρος. Με 18.988 μονάδες εισάγεται στη σχολή της πρώτης του επιλογής μεταξύ των ΑΕΙ (στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Παν. Αθηνών), αλλά, όπως δήλωσε χθες στην «Κ», εξίσου κρίσιμες είναι για εκείνον οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου όταν θα σταθεί μπροστά στους δασκάλους της δραματικής σχολής διεκδικώντας μια θέση.
Η ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων για την ποσοστιαία κατανομή των βαθμολογιών των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων αναμένεται να γίνει αύριο. Τα στατιστικά στοιχεία θα δώσουν μια σαφή εικόνα της πορείας των βάσεων εισαγωγής, την οποία χθες επιχείρησαν να σκιαγραφήσουν τα επιτελεία των φροντιστηρίων λαμβάνοντας υπόψη τις επιδόσεις των μαθητών τους. Από αυτές, λοιπόν, τις επιδόσεις προκύπτουν σε σχέση με πέρυσι λιγότερα άριστα γραπτά σε Φυσική, Μαθηματικά και Λογοτεχνία κατεύθυνσης, και συσσώρευση των υποψηφίων στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες.