Σελίδες

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Τι δικαιώματα έχουν οι λουόμενοι;

Τι δικαιώματα έχουν οι λουόμενοι;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε όταν επισκεπτόμαστε τις παραλίες

Το καλοκαίρι έφθασε και όλοι μας δράττουμε της ευκαιρίας του Σαββατοκύριακου για ένα μπάνιο στις κοντινές παραλίες.

Είναι όμως πολύ χρήσιμο να δούμε τα δικαιώματα που έχουμε εμείς οι λουόμενοι στις παραλίες.

Οι αιγιαλοί και οι παραλίες έχουν κοινόχρηστο χαρακτήρα και συνέπεια αυτού είναι η ελεύθερη πρόσβαση μας σε αυτές και η ακώλυτη χρήση τους, αλλά και η απαγόρευση της αποκλειστικής χρήσης τους μόνο από περιορισμένο αριθμό πολιτών.
Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε όταν επισκεπτόμαστε παραλίες;

• Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο
• Θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών

Επίσης, σύμφωνα με το Π.Δ. 23/2000, οι εκμεταλλευόμενοι λουτρικές εγκαταστάσεις, δηλαδή, κατάλληλα οργανωμένους χώρους του αιγιαλού ή της παραλίας στον οποίο οι λουόμενοι εισέρχονται πληρώνοντας εισιτήριο, υποχρεούνται κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και ώρες από 10:30 έως 17:30 να προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών. Ο Ναυαγοσώστης είναι ο απόφοιτος σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, εφοδιασμένος με άδεια της οικείας Λιμενικής Αρχής σε ισχύ, ο οποίος ασκεί κατ' επάγγελμα τις παρακάτω υπηρεσίες :

• ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα 300 μέτρων από ειδικό βάθρο (παρατηρητήριο)
• παρέχει άμεσα βοήθεια σε όσους λουόμενους κινδυνεύουν
• επίσης, ο ναυαγοσώστης πρέπει να είναι εφοδιασμένος με μικρό μηχανοκίνητο σκάφος, σωσίβιο, σανίδα διάσωσης, φορητό φαρμακείο και διασωστικό εξοπλισμό
• οφείλει να είναι σε ετοιμότητα καθ' όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του, να παρακολουθεί τους λουόμενους είτε από το βάθρο του, είτε περιπολώντας με σωστική λέμβο κωπηλατώντας κοντά στο χώρο των λουομένων και να μην εκτελεί άλλη παράλληλη εργασία πέραν των καθηκόντων της υπηρεσίας του

Όταν υπάρχουν λουόμενοι σε μία παραλία, απαγορεύεται η κίνηση μηχανοκίνητων σκαφών και θαλάσσιων μέσων αναψυχής (θαλάσσιο σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, δακτυλίδι) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες που δηλώνουν το σύνηθες σημείο όπου φτάνουν οι κολυμβητές. Αν δεν υπάρχουν σημαντήρες, τότε απαγορεύεται η κίνησή τους σε απόσταση μικρότερη από 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο που φτάνουν οι λουόμενοι.

Αν δεν υπάρχουν λουόμενοι, απαγορεύεται η κίνηση μηχανοκίνητων σκαφών και θαλάσσιων μέσων αναψυχής, σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από την ακτή. Σε κάθε περίπτωση, η ταχύτητα των σκαφών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 5 κόμβους.

Ας δούμε όμως τί ισχύει και για τα δημοφιλή μοτοποδήλατα, δηλαδή, τα jet ski, surf jet, sea bike, τα όρια αντιστοιχούν ως εξής :

• 100 μέτρα από τους σημαντήρες
• 300 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών αν δεν υπάρχουν σημαντήρες και
• 500 μέτρα από την ακτή, αν δεν υπάρχουν κολυμβητές.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Η κυκλοφορία των θαλάσσιων μοτοποδηλάτων απαγορεύεται κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00. Τέλος, δεν επιτρέπεται να φέρουν εξωτερικούς έλικες διότι είναι επικίνδυνοι για την σωματική ακεραιότητα των λουομένων.

Τι ισχύει για τα wind surfs;

Τα wind surfs πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών. Οι επιβαίνοντες κατά την είσοδο και έξοδο από τη θάλασσα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν την δέουσα επιμέλεια και προσοχή προκειμένου να αποφεύγεται η παρενόχληση των λουομένων.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των υπεύθυνων παραλιών;


Σε οργανωμένες παραλίες, οι υπεύθυνοι των παραλιών είναι υποχρεωμένοι να θέτουν τα όρια μέχρι τα οποία φτάνουν συνήθως κολυμπώντας οι λουόμενοι με την τοποθέτηση, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Λιμενικής Αρχής, σειράς ευδιάκριτων πλωτών σημαντήρων χρώματος κίτρινου και σχήματος σφαιρικού.

Για την προστασία των λουομένων, οι εκμισθωτές των μηχανοκίνητων θαλάσσιων μέσων αναψυχής είναι υποχρεωμένοι να δημιουργούν δίαυλο (διάδρομο) πλάτους 7 μέχρι 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες κάθε περιοχής.

Τέλος, η εκκίνηση κι επιστροφή μηχανοκίνητων γενικά μέσων αναψυχής επιτρέπεται από και προς τον αιγιαλό εφόσον δεν υπάρχουν λουόμενοι σε απόσταση 100 μέτρων.

Ας έχουμε υπόψη λοιπόν όλα τα δικαιώματά μας και ας απολαύσουμε το υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι!

* Η Χρύσα Τσιώτση είναι δικηγόρος, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δίκαιο του Internet και την τηλεπικοινωνιών (LL.M in Information Technology and Telecommunications Law, University of Strathclyde-Glasgow-U.K) 

chryssa.tsiotsi@gmail.com
πηγήwww.newsbeast.g