Οι κεντρικές πλατείες των μεγαλουπόλεων γίνονται συχνά πεδία διαδηλώσεων και λαϊκής έκφρασης. Καθώς όλη η ανθρωπότητα παρακολουθεί την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιροκαι ενώ η πλατεία Ταξίμ εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο, θυμόμαστε τις πλατείες που συγκλόνισαν τον κόσμο, με μάρτυρα ακόμη και τα ίδια τα φωτογραφικά ντοκουμέντα.
Μοναδική θέση σε αυτή την περιήγηση έχει η πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο που έμεινε γνωστή στην ιστορία από τη Σφαγή του Ιουνίου, ξεπερνώντας σε φήμη ακόμη και τον τίτλο της μεγαλύτερης πλατείας στο κόσμο που κατέχει. Εκεί τον Απρίλιο του 1989 άρχισαν μαζικές διαδηλώσεις με πρωταγωνιστές τους φοιτητές. Το καθεστώς απάντησε με την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις 20 Μαϊου του 1989.
Τα τανκς βγήκαν στους δρόμους και ξημερώματα της 4ης Ιουνίου εκατοντάδες νεκρά κορμιά έπεσαν στην πλατεία. Φέτος, στην επέτειο της Σφαγής, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ με τουλάχιστον 54.000 άτομα που απαιτούσαν να αρθεί η περιγραφή του κινήματος της πλατείας Τιεν Αν Μεν ως «αντεπαναστατικού».
Η Πλατεία Ταξίμ στο τουριστικό κέντρο της Κωνσταντινούπουλης, έγινε το θέατρο των μεγαλειωδών διαδηλώσεων των Τούρκων που εκκίνησαν από την αντίδραση στη δημιουργία εμπορικού κέντρου στο πάρκο Γκεζί και μεταμορφώθηκαν σε κίνημα εναντίον της καθεστωτικής καταπίεσης. Η Πλατεία Ταξίμ είναι τμήμα της συνοικίας του Πέραν που κατοικούνταν παλαιότερα από Έλληνες και Αρμένιους. Το όνομά της οφείλεται σε παλαιά θολωτή υδροδεξαμενή (ταξίμ) που είχε αναγείρει το 1731 ο Σουλτάνος Μαχμούτ Α’.
Η υδροδεξαμενή αυτή μαζί με τους έναντι στρατώνες του πυροβολικού γκρεμίστηκαν αργότερα και στο χώρο αυτό μαζί με το έναντι Πεδίον του Άρεως (Ταλίμ-χανέ) διαμορφώθηκε σύγχρονο πάρκο με τη μεγάλη ομώνυμη πλατεία, αν και το επίσημο σήμερα όνομά της είναι «πλατεία ανεξαρτησίας», παραμένει όμως περισσότερο γνωστή με το όνομα της συνοικίας.
Στο κέντρο της, δεσπόζει μεγάλο τετράπλευρο θολωτό μνημείο με τον ανδριάντα του Κεμάλ Ατατούρκ, που ανεγέρθηκε το 1928, και τον παρουσιάζει αφενός ν΄ αναλαμβάνει την επίθεση κατά των Ελλήνων το 1922, (βόρεια πλευρά), αφετέρου να προκηρύσσει τη Δημοκρατία της Τουρκίας το 1923 (νότια πλευρά).
Και τώρα όλα τα βλέμματα στρέφονται στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο. Εκεί που δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στράφηκαν εναντίον του Μόρσι, εκεί που χθες το βράδυ πανηγύρισαν για την ανατροπή του από τον στρατό, ενώ παραμένει το μεγάλο αμήχανο νέφος του πότε και πως θα παραδωθεί η εξουσία σε πολιτική ηγεσία και πάλι. Η πλατεία έγινε πεδίο μάχης και τόπος συνώνυμος της Αραβικής Ανοιξης το 2011. Η πλατεία Ταχρίρ ή πλατεία Ελευθερίας, αρχικά ονομάστηκε Midan Ismaileyya (Ismailia Square), προς τιμήν του χεδίβη Ισμαήλ Πασά. Μετά την Επανάσταση του 1919 η πλατεία έγινε ευρέως γνωστή ως πλατεία Ταχρίρ, αλλά επισήμως η ονομασία της άλλαξε μόνο μετά την αιγυπτιακή επανάσταση του 1952, με την οποία η χώρα απέκτησε δημοκρατικό πολίτευμα.