sirokolevantes

sirokolevantes
Sirokolevantes
Μη κερδοσκοπικό Blog SIROKO LEVANTES. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά το Blog SIROKO LEVANTES.Σας παρέχει πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Νόσος των καπνιστών η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Νόσος των καπνιστών η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Ο ένας στους δύο πάσχοντες στην Ελλάδα δεν γνωρίζει το πρόβλημά του

Άγνωστη ασθένεια για το ευρύ κοινό είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), και περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από τη νόσο δεν γνωρίζουν το πρόβλημά τους. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κάπνισμα (80%-90%), αλλά και στη μόλυνση του αέρα από καύση ξύλων ή άλλων υλικών βιομάζας.
Η ΧΑΠ σκοτώνει, υπογραμμίζουν οι ειδικοί και επαναλαμβάνουν ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη η ειδικότητα του πνευμονολόγου στην πρωτοβάθμια υγεία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε τη ΧΑΠ ανάμεσα στις πέντε πιο επικίνδυνες αρρώστιες της επόμενης χιλιετίας. Σήμερα είναι η τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου και την πέμπτη αιτία αναπηρίας. Υπολογίζεται, πως οι πάσχοντες ανέρχονται σήμερα στα 450-500 εκατ. και στη νόσο αυτή οφείλονται πάνω από 3 εκατ. θάνατοι ετησίως σε όλο τον κόσμο.
Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΧΑΠ, ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Η παγκόσμια επίπτωση της ΧΑΠ στο γενικό πληθυσμό υπολογίζεται στο 10% σε ανθρώπους άνω των 40 ετών. Το 50% περίπου των πασχόντων είναι ηλικίας κάτω από 65 ετών. Η επίπτωση της νόσου αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες δεκαετίες, λόγω της συνεχιζόμενης έκθεσης στους παράγοντες κινδύνου.
Στην Ελλάδα το 8,4% των ενήλικων καπνιστών πάσχουν από ΧΑΠ, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 600.00 Έλληνες νοσούν. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (56%) δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι το 50% των ασθενών συνεχίζουν να καπνίζουν παρά τη διάγνωση της νόσου. Το 7% των Ελλήνων ασθενών με ΧΑΠ που θα νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγω παρόξυνσης, θα πεθάνει εντός 3 μηνών, σύμφωνα με στοιχεία πανευρωπαϊκής μελέτης. Η ΧΑΠ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφορά την πρώτη πεντάδα των δαπανών για την υγεία παγκοσμίως. Στην Ευρώπη το συνολικό ετήσιο κόστος που αφορά τη θεραπεία της ΧΑΠ αγγίζει τα 38,7 δισ. ευρώ.
Τα συχνότερα συμπτώματα της νόσου είναι: βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή στην μυϊκή προσπάθεια, με σταδιακή επιδείνωση. Το πρόβλημα με τα συμπτώματα της νόσου αυτής είναι ότι έχουν τόσο ύπουλη εμφάνιση, ώστε οι πάσχοντες για κάποια χρόνια τα θεωρούν λανθασμένα ως μία φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας που αυξάνεται. Αυτό τους οδηγεί στο να μην επισκέπτονται τον πνευμονολόγο προκειμένου να εξεταστούν και να υποβληθούν σε σπιρομέτρηση, που είναι η εξέταση που αποκαλύπτει τη νόσο. Η νόσος μπορεί να προληφθεί με την αποφυγή των παραγόντων κινδύνου και κυρίως με τη διακοπή καπνίσματος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όλοι οι καπνιστές άνω των 40 ετών με ιστορικό καπνίσματος τουλάχιστον 10 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε σπιρομέτρηση.
Σήμερα η νόσος μπορεί να ελεγχθεί πλήρως, τόσο λόγω καινοτομικών θεραπειών που επιβραδύνουν ή ανακόπτουν την εξέλιξή της, όσο και της έγκαιρης διάγνωσης. Ωστόσο στη χώρα μας, όπως είπε ο κ. Γουργουλιάνης, υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στο να πάρουν τιμή καθώς και έγκριση αποζημίωσης από τα Ασφαλιστικά Ταμεία οι νέες φαρμακευτικές θεραπείες.
Σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΧΑΠ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες, η οποία, όπως αναφέρει, εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης βιοανθράκων, προκαλεί αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα στην υγεία των πολιτών. Ο ΙΣΑ ζητά από την Πολιτεία την πιστοποίηση της καύσιμης ύλης και των μέσων θέρμανσης, καθώς και μια επιδοματική πολιτική στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.