sirokolevantes

sirokolevantes
Sirokolevantes
Μη κερδοσκοπικό Blog SIROKO LEVANTES. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά το Blog SIROKO LEVANTES.Σας παρέχει πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ.


ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ.
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΕΓΑΚΗΣ

  ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ  ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΑΣΩ
Η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντιακή νοσολογική οντότητα που βασανίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού ιδιαίτερα στο δυτικό ημισφαίριο. Η κατανόηση μας `για την δημιουργία της είναι σχετικά ανεπαρκής και περιλαμβάνει την αλληλοεπίδραση κοινωνικών ,ψυχολογικών , πολιτιστικών, μεταβολών και γενετικών παραγόντων. Αν και υπάρχει συμφωνία για τους κινδύνους στην υγεία που οφείλονται στην παχυσαρκία ,παρατηρούνται διφορούμενες` απόψεις για την αντιμετώπιση τους .

Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι στην υγεία σε άτομα με παχυσαρκία?
Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη πολλών νοσολογικών καταστάσεων όπως –
1.Τυπου 2 διαβήτης -ινσουλινοάντοχος-διαβήτης των ενηλίκων
2.Στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου
3.Μεταβολικού συνδρόμου
4.Ορισμενοι τύποι καρκίνου
5.Άπνοια στον τον ύπνο
6.Οστεοαθρίτιδα
7.Νόσο των χοληφόρων
8.Λιπώδες Ήπαρ
9.Επιπλοκές κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης
Μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης των νόσων αυτών με την μειωση του βάρους, συχνή άσκηση και τήρηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου
Τι είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος?
Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι μια μεταβλητή που μας επιτρέπει αντικειμενικά να γνωρίζουμε κατά πόσο η υγεία ενός ατόμου βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω του βάρους του. Σαν ΔΜΣ ορίζουμε τον λόγο που προκύπτει από την διαίρεση του τετραγώνου του βάρους με το ύψος. Άτομα με ΔΜΣ σώματος με τιμή από 18.5 μέχρι 24.9 θεωρούνται μέσα στα φυσιολογικά όρια. Άτομα με ΔΜΣ με τιμή από 25 με 29.9 θεωρούνται υπέρβαρα , ενώ άτομα με ΔΜΣ πάνω από 30 θεωρούνται παχύσαρκα.
Τι πετυχαίνουμε με την μέτρηση της περιμέτρου της μέσης ?
Ένας άλλος τρόπος εύρεσης της επικινδυνότητας που έχουμε λόγω της παχυσαρκίας είναι με την μέτρηση της περιμέτρου της μέσης . Η περίμετρος μέσης δεν καθορίζει εάν ένα άτομο είναι υπέρβαρο ή όχι ,όμως, υποδεικνύει την περίσσεια λίπους στην κοιλιακή περιοχή. Είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος γιατί η αύξηση του λιπώδους ιστού γύρω από την μέση αυξάνει τον κίνδυνο νόσου πολύ περισσότερο από οποιοιδήποτε άλλο μέρος του σώματος.
Γυναίκες με περίμετρο μέσης πάνω από 0.75μ και άνδρες με περίμετρο μέσης πάνω από 0.80 εχει βρεθεί ότι παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης νόσων που σχετίζονται με παχυσαρκία
Διαβήτης των ενήλικων ή Ινσουλινοάντοχος διαβήτης ή Τύπου 2 διαβήτης.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η νοσολογική οντότητα όπου παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα σακχάρου ή αλλιώς γλυκόζης στο αίμα. Τα ψηλά επίπεδα σακχάρου είναι η κύρια αίτια εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ,νεφρικής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και τύφλωσης.
Ο σακχαρώδης διαβήτης των ενήλικων ή Ινσουλινοάντοχος διαβήτης ή Τύπου 2 διαβήτης είναι ο πιο συχνός τύπος διαβήτη και σχετίζεται με την αύξηση της ηλικίας με την παχυσαρκία, με θετικό οικογενειακό ιστορικό, με την ύπαρξη διαβήτη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και με την καθιστική ζωή .

Πως σχετίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης των ενηλίκων με την αύξηση του βάρους?
Έχει βρεθεί σε κλινικές μελέτες ότι το 85% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη των ενηλίκων έχουν αυξημένο σωματικό βάρος. Σύμφωνα με ευφραντικές παρατηρήσεις η αύξηση του λιπώδους ιστού προκαλεί αντίσταση στην δράση της ινσουλίνης που είναι η υπεύθυνη ορμόνη για την εισαγωγή του σακχάρου στα κύτταρα και παράγεται από το πάγκρεας. Το αποτέλεσμα είναι τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με την καταστροφική δράση στα αγγεία καθώς και στα κύρια όργανα στόχους που είναι καρδία εγκέφαλος ,νεφρά ,μάτια. Με τον καιρό το πάγκρεας αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του οργανισμού με αποτέλεσμα το άτομο να χρειάζεται χορήγηση ινσουλίνη για την ρύθμιση του σακχάρου.
Τι μπορούμε να πετύχουμε με την μείωση του σωματικού βάρους?
Μπορούμε να ελαττώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη με το να μειώσουμε το σωματικό μας βάρος και να αυξήσουμε την φυσική μας δραστηριότητα. Ακόμα και να εχει βρεθεί ότι πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη ,η μείωση του σωματικού βάρους και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και οδηγεί στην αποφυγή της εμφάνισης επιπλοκών από καρδία νεφρά , και μάτια. Επιπλέον η μείωση του σωματικού βάρους και η άσκηση έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της φαρμακευτικής θεραπείας για την νόσο.

Στεφανιαία Νόσος και Εγκεφαλικό Επεισόδιο.

H στεφανιαία νόσος είναι η νοσολογική κατάσταση όπου παρατηρείται δυσλειτουργία της καρδιάς αλλά και του κυκλοφορικού συστήματος λόγω δυσλειτουργίας των αγγείων που αιματώνουν την καρδία δηλ τα στεφανιαία αγγεία. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου, αρρυθμίες ,εγκεφαλικό επεισόδιο μέχρι και καρδιακή ανακοπή. Στην περίπτωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου η παροχή του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά περιορίζεται με αποτέλεσμα την καταστροφή και νέκρωση περιοχών του καρδιακού μυ. Στην περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου η παροχή αίματος και οξυγόνου στο εγκέφαλο μειώνεται με άμεσο αποτέλεσμα την παράλυση και σε ορισμένες περιπτώσεις και το τέλος της ζωής.

Τι σχέση έχει η παχυσαρκία με τις καταστάσεις αυτές?

Τα άτομα που είναι υπέρβαρα αναπτύσσουν πιο συχνά αρτηριακή πίεση ,υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων ,υψηλά επίπεδα κακής χοληστερίνης, και χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερίνης. Οι μεταβολές αυτές αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον η αύξηση του λίπους που παρατηρείται στην περιοχή της κοιλιάς οδηγεί στην παραγωγή ουσιών που προάγουν την φλεγμονή στα αγγεία και στο σώμα μας .Η κατάσταση αυτή επακόλουθα αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τι πετυχαίνουμε με την μειωση του σωματικού βάρους?
Με την ελάττωση 5 με 10 % του σωματικού βάρους μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Για ένα άτομο που ζυγίζει 90 κιλά αναλογεί μείωση 4 κιλών μόνο. Η μείωση του σωματικού βάρους βελτιώνει την αρτηριακή πίεση ,μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων ,βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, και μειώνει την φλεγμονή σε όλο το σώμα μας.
Μεταβολικό σύνδρομο.
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνδρομο που αποτελείται από συγκεκριμένες συνιστώσες που επηρεάζονται άμεσα από την παχυσαρκία και οδηγούν στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου και σακχαρώδη διαβήτη. Τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι τα ακόλουθα:
1. Αύξηση της περιμέτρου μέσης. Για τους άνδρες υπολογίζεται για περίμετρο μέσης από 101.6 εκ και άνω ενώ για τις γυναίκες από 88.9εκ και άνω.
2.Υψηλά τριγλυκερίδια στο αίμα. Τιμές γλυκεριδίων ανώτερες του 150mg/dl θεωρούνται παθολογικές.
3.Χαμηλές τιμές HDL ή καλής χοληστερίνης. Τιμές κάτω του 40 mg/dl στους άνδρες και κάτω του 50 mg/dl στις γυναίκες θεωρούνται παθολογικές
4.Υψηλή αρτηριακή πίεση. Τιμές συστολικής πίεσης άνω του 130 mm Hg στήλης υδραργύρου και διαστολικής άνω του 85 mm Hg στήλης υδραργύρου θεωρούνται παθολογικές.
5.Υψηλή τιμή σακχάρου αίματος νηστείας. Σε τιμές άνω των 100 mg/dL σακχάρου νηστείας συνιστάται έλεγχος με 2ωρη καμπύλη σακχάρου αίματος.
Άτομα με μεταβολικό σύνδρομο παρουσιάζουν διπλάσια πιθανότητα ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου σε σχέση με τον πληθυσμό και πενταπλάσια πιθανότητα ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Πως σχετίζεται το μεταβολικό σύνδρομο με την παχυσαρκία?
Το μεταβολικό σύνδρομο σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία και ιδιαίτερα με την παχυσαρκία που εντοπίζεται στην κοιλιακή χωρά .Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η απουσία άσκησης ,η αντοχή στην ινσουλίνη , κληρονομική επιβάρυνση, και αύξηση της ηλικίας.
Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου γιατί αυξάνει άμεσα την αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια , ελαττώνει την καλή χοληστερίνη ,και συμβάλλει στην δημιουργία ινσουλινοαντοχής.

Τι πετυχαίνουμε με την μειωση του σωματικού βάρους?
Είναι πιθανό να προλάβουμε την εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου με την μειωση του σωματικού βάρους και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Για τα άτομα που έχουν ήδη εκδηλώσει το μεταβολικό σύνδρομο, η μείωση του βάρους μαζί με την φυσική άσκηση προλαμβάνει και καθυστερεί την δημιουργία διαβήτη, στεφανιαίας νόσου και άλλων επιπλοκών.
Άτομα που έχουν μεταβολικό σύνδρομο και είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα συνιστάται να μειώσουν 10% το σωματικό τους βάρους κάνοντας τουλάχιστον 30 λεπτά έντονη σωματική άσκηση καθημερινά. Η διακοπή του καπνίσματος ,η υγιεινή διατροφή, καθώς και η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής για υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπερχοληστεριναιμία συνήθως είναι αναγκαία μέτρα.

Νεοπλάσματα
Νεοπλασίες συμβαίνουν όταν κύτταρα σε κάποιο σημείο του σώματος αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα .Τα καρκινικά κύτταρα πολλές φορές μεθίστανται και σε άλλα σημεία του σώματος όπως το συκώτι. Η παχυσαρκία αυξάνει την δημιουργία νεοπλασμάτων ιδιαίτερα του οισοφάγου ,του παχέος εντέρου και του νεφρού. Η παχυσαρκία ιδιαίτερα στις γυναίκες σχετίζεται με την ανάπτυξη κακοήθειας στην μήτρα και στον μαστό μεταεμμηνοπαυσιακά. Η αύξηση του σωματικού βάρους κατά την διάρκεια της ενήλικης ζωής αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη νεοπλασιών χωρίς απαραίτητα την ύπαρξη παχυσαρκίας .
Δεν είναι ευκρινές πως συνδέεται η παχυσαρκία με τις νεοπλασίες. Είναι πιθανό ότι τα λιπώδη κύτταρα εκκρίνουν ορμόνες που επηρεάζουν την κυτταρική ανάπτυξη οδηγώντας στην κακοήθεια .
Τι πετυχαίνουμε με την μείωση του σωματικού βάρους?
Υπάρχουν κλινικές μελέτες που υποστηρίζουν ότι η μείωση του σωματικού βάρους ελαττώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης νεοπλασιών. Η επιλογή του κατάλληλου διαιτολογίου σε συνδυασμό με την φυσική άσκηση εξασφαλίζουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Άπνοια στον ύπνο.
H άπνοια κατά την διάρκεια του ύπνου ονομάζεται η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διακοπή της αναπνοής για μικρά χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια του ύπνου. Άτομα που παρουσιάζουν άπνοια υποφέρουν από κόπωση και υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας , από δυσκολία συγκέντρωσης, μέχρι και καρδιακή ανεπάρκεια.
Πως σχετίζεται η άπνοια με την παχυσαρκία?
Ο κίνδυνος για την εμφάνιση άπνοιας στον ύπνο αυξάνεται σημαντικά στα άτομα που είναι υπέρβαρα. Η κατάσταση αυτή εξηγείται λόγω εναπόθεσης λίπους στο λαιμό που οδηγεί σε μείωση της αεροφόρου οδού .Το αποτέλεσμα είναι η δυσκολία στην αναπνοή ,ο συριγμός και κάποιες φόρες η εμφάνιση της άπνοιας. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες ανακαλύψεις ο λιπώδης ιστός παράγει ουσίες που ευωδώνουν την φλεγμονή ,η οποία δρα αιτιολογικά στην εμφάνιση του συνδρόμου.
Τι πετυχαίνουμε με την μείωση του σωματικού βάρους?
Με την μείωση του σωματικού βάρους μειώνεται ο λιπώδης ιστός και ακολούθως αυξάνεται η διάμετρος της αεροφόρου οδού με παράλληλη μείωση της διεργασίας της φλεγμονής. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι η μείωση των επεισοδίων της άπνοιας.
ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια σχετικά κοινή εκφυλιστική νόσος που προσβάλει την περιοχή των αρθρώσεων. Συνήθως προσβάλλονται μεγάλες αρθρώσεις όπως στο γόνατο, ισχίο, και οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
Πως σχετίζεται με την παχυσαρκία?
Το επιπλέον βάρος προσθέτει σημαντική πίεση στην περιοχή της άρθρωσης καταπονώντας τους χόνδρους που προστατεύουν την άρθρωση ,επιταχύνοντας την εκφύλιση .Επιπλέον , λόγω των υψηλών επίπεδων ουσιών από τον λιπώδη ιστό που προάγουν την φλεγμονή επιταχύνεται η καταστροφή των αρθρώσεων περαιτέρω.
Τι πετυχαίνουμε με την μείωση του σωματικού βάρους?
Μείωση 5% του σωματικού βάρους έχει βρεθεί ότι ελαττώνει σημαντικά την πίεση στην περιοχή των μεγάλων αρθρώσεων του γόνατος ,στο ισχίο, καθώς και στην περιοχή της οσφύς μειώνοντας παράλληλα την διεργασία της φλεγμονής .Το αποτέλεσμα είναι σημαντική βελτίωση τόσο των συμπτωμάτων όσο και της κλινικής πορείας της νόσου.

Νόσος των χοληφόρων
Στην νοσολογική οντότητα που καλύπτει τις παθήσεις των χοληφόρων εντάσσονται οι πέτρες στην χολή, η φλεγμονή των χοληφόρων, ή και η λοίμωξη στην περιοχή της χολής. Οι πέτρες στην χολή είναι συμπαγής αθροίσεις που αποτελούνται κυρίως από κρυστάλλους χοληστερίνης και προκαλούν κοιλιακό πόνο κυρίως μετά την κατανάλωση λιπαρών τροφών.
Πως σχετίζεται με την παχυσαρκία?
Τα άτομα που είναι υπέρβαρα είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν κάποια πάθηση από τα χοληφόρα λόγω της συστηματικής καταπόνησης ,υπερπαραγωγής κρυστάλλων χοληστερίνης που οδηγεί και σε διάταση του οργάνου.
Τι πετυχαίνουμε με την μείωση του βάρους?
Με την σταδιακή μείωση του σωματικού βάρους δηλ όχι περισσότερο από 3 κιλά το 15μερο επαναφέρουμε την πιθανότητα εμφάνισης νόσου στην χολή στα αντίστοιχα επίπεδα με τον γενικό πληθυσμό.

Λιπώδες Ήπαρ
Η κατάσταση που ονομάζουμε λιπώδες ήπαρ συμβαίνει όταν παρουσιάζεται αύξηση του λιπώδους ιστού ανάμεσα από τα ηπατικά κύτταρα που έχει σαν τελικό αποτέλεσμα την δυσλειτουργία τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις συμβαίνει σημαντική καταστροφή που οδηγεί σε κίρρωση του ήπατος και σε ηπατική ανεπάρκεια. Η κατάσταση ενώ μοιάζει με την λιπώδη διήθηση που συμβαίνει στα άτομα που κάνουν αλόγιστη χρήση αλκοόλ , δεν σχετίζεται καθόλου με την κατανάλωση οινοπνεύματος.
Πως σχετίζεται με την παχυσαρκία?
Άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη ή παρουσιάζουν προδιάθεση για διαβήτη αναπτύσσουν πιο συχνά λιπώδες ήπαρ. Η σχέση της παχυσαρκίας με την ανάπτυξη του σακχαρώδη διαβήτη έχει επισημανθεί σε πολλές κλινικές μελέτες .Ωστόσο, δεν είναι φανερό γιατί το λιπώδες ήπαρ εμφανίζεται σαν επιπλοκή σε ορισμένα μονό άτομα με παχυσαρκία και διαβήτη.

Τι πετυχαίνουμε με την μείωση του σωματικού βάρους?
Με την μείωση του σωματικού βάρους και την άσκηση πετυχαίνουμε τον έλεγχο των επίπεδων του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον ,μειώνουμε σημαντικά την εμφάνιση λιπώδους ιστού στο συκώτι, αποτρέποντας την δυσλειτουργία του. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι στα άτομα με λιπώδη διήθηση απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Η παχυσαρκία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσιάζει πολλούς κινδύνους και για την μητέρα και για το παιδί. Οι κυριότερες είναι
1.Εμφανιση σακχαρώδη διαβήτη κατά την διάρκεια της κύησης
2.Προεκλαμψια κατά την διάρκεια της κύησης δηλαδή αύξηση της αρτηριακής πίεσης με σοβαρές συνέπιες τόσο στην μητέρα όσο και στο παιδί όταν δεν χορηγήσουμε θεραπεία.
3.Τοκετό με καισαρική ή και επιπλοκές κατά την καισαρική
Βρέφη από παχύσαρκες μητέρες παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα νευρολογικών διαταραχών, προωρότητας, και μακροσωμίας.
Πως σχετίζεται με την παχυσαρκία?
Οι εγκυμονούσες γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες εμφανίζουν ινσουλινοαντοχή ,αύξηση του σακχάρου του αίματος, και αύξηση της αρτηριακής πιέσεως. Η αύξηση του βάρους αυξάνει τους κινδύνους μετά από χειρουργείο και από την αναισθησία και η σημαντικού βαθμού παχυσαρκία αυξάνει τον χρόνο παραμονής στο χειρουργικό τραπέζι και την απώλεια αίματος κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
Τι πετυχαίνουμε με την μείωση του σωματικού βάρους?
Σε υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες συνίσταται η επίσκεψη σε ιατρικό προσωπικό με σκοπό την μείωση του σωματικού βάρους πριν την εγκυμοσύνη .Έχει βρεθεί ότι η μείωση του σωματικού βάρους σχετίζεται θετικά με την μείωση των επιπλοκών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά και στις γυναίκες που είναι έγκυες συνίσταται η επίσκεψη σε ιατρικό προσωπικό με σκοπό την μείωση του σωματικού βάρους και την επίτευξη σωματικής ευεξίας σε περιπτώσεις παχυσαρκίας.
Επιπλέον η μείωση του σωματικού βάρους συνίσταται και μετά τον τοκετό .Είναι ευρέως γνωστό ότι ιδιαίτερα σε γυναίκες που παρουσίασαν σακχαρώδη διαβήτη κατά την διάρκεια του τοκετού ,η μείωση του σωματικού βάρους μετά τον τοκετό μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Πως μπορούμε να μειώσουμε τους παράγοντες κίνδυνου σε παχύσαρκα άτομα?
Εάν είμαστε υπέρβαροι ,η μείωση του σωματικού βάρους μόνο 5% του ολικού ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο για την ανάπτυξη πολλών νοσογόνων καταστάσεων όπως στεφανιαίας νόσου ,σακχαρώδη διαβήτη κα. Εάν είμαστε ,δηλαδή, 100 κιλά το ποσοστό μείωσης αναλογεί σε 5 κιλά. Σταδιακή αλλά σταθερή μείωση 1 με 2 κιλά εβδομαδιαίως και όχι περισσότερο θεωρείται ασφαλής στόχος που μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Για να μειώσουμε το σωματικό μας βάρος και να το σταθεροποιήσουμε μακροχρόνια θα πρέπει να κάνουμε μόνιμες αλλαγές τόσο στο διαιτολόγιο μας όσο και στο τρόπο της καθημερινότητας μας εμπλουτίζοντας την με σωματική άσκηση όσο αυτό είναι δυνατο. Προτιμήστε την κατανάλωση πιο ‘υγιεινών ‘ τροφών όπως λαχανικών ,φρούτων ,ολικής αλέσεως, καθώς και γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος με χαμηλή περιεκτικότητα λιπους. Καταναλωστε αφοβα υγρα και αγλυκους χυμούς. Δώστε έμφαση στην ποσότητα και την ποιότητα της τροφής. Βάλτε καθημερινά 30 λεπτά μικρής εντάσεως άσκησης όπως περπάτημα ,στατικό ποδήλατο ,διάδρομο, όσο είναι αυτό δυνατό. Η προσωπική φροντίδα για την μονιμοποίηση των αλλαγών στην δίαιτα και στην άσκηση αλλά και με τη βοήθεια των ιατρικών υπηρεσιών προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

πηγή  www.facebook.com/EndocrinologyDiabetesObesity