Τα βακτήρια γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά φάρμακα κι εκτός από τους ασθενείς στα νοσοκομεία φαίνεται πως αρχίζουν να απειλούν και τις διατροφικές μας συνήθειες.
Νέα έρευνα του αμερικανικού οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δείχνει τα κρέατα που μεγαλώνουν σε φάρμες και καταλήγουν στα τοπικά κρεοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ είναι πολύ πιθανό να κουβαλούν βακτήρια.
Το πρόβλημα αυτό έχει προκληθεί λόγω της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών από τους παραγωγούς που χορηγούν αγωγές στα ζώα τους για να τα προστατεύσουν, αλλά και για να τα παχύνουν και να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την FDA στα κρέατα είναι πιθανό να επωάζουν ενισχυμένες μορφές των βακτηρίων σαλμονέλα και καμπυλοβακτήριο. Πόσο πιθανό; Κρατηθείτε. Τα ευρήματα της FDA το 2011 μιλούν για ποσοστό 81% στις γαλοπούλες, 69% στα παϊδάκια, 55% στο μοσχάρι και 39% στο κοτόπουλο (στήθος, φτερούγες, μπούτια).
Η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα, ενώ το καμπυλοβακτήριο είναι μία από τις αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο Γκιγιέν Μπαρέ που οδηγεί σε παράλυση. Συνολικά, ο αμερικανικός οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων βρήκε πως το 87% των κρεάτων που κατέληξαν στα καταστήματα ήταν μολυσμένα με είτε κοινά είτε «ενισχυμένα» βακτήρια.
Για να μην σας πιάσει πανικός και γίνεται όλοι χορτοφάγοι, πρέπει να αναφέρουμε πως τα βακτήρια αυτά σκοτώνονται έπειτα από καλό ψήσιμο ή μαγείρεμα. Η πιο επικίνδυνη είναι η γαλοπούλα που αρκετά συχνά καταναλώνεται ωμή σε σάντουιτς, ενώ πιο προσεκτικοί στην κατανάλωση κρέατος θα πρέπει να είναι οι έγκυες, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
yahoo.gr