sirokolevantes

sirokolevantes
Sirokolevantes
Μη κερδοσκοπικό Blog SIROKO LEVANTES. Ειδήσεις από τον κόσμο την Ελλάδα, και την καθημερινότητα της πόλης, με ανιδειοτέλεια, αποφασιστικότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια, δημοκρατικά και με όλους σας αρωγούς και συνεργάτες. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για καλύτερες ημέρες στην πόλη μας.Παρακολουθείτε καθημερινά το Blog SIROKO LEVANTES.Σας παρέχει πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση.Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στην σελίδα ο ασυμβίβαστος.Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος,κι η ατιμία κι ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει. Να'σαι ανένδοτος. -Καζαντζάκης-

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Διευθυντής «έκοψε» από τη σχολική γιορτή ρεμπέτικο του Μπαγιαντέρα

Διευθυντής «έκοψε» από τη σχολική γιορτή ρεμπέτικο του Μπαγιαντέρα
Ο σάλος που προκλήθηκε από το περιστατικό λογοκρισίας για τον Κεμάλ του Μ.Χατζιδάκι δεν πτόησε τον διευθυντή γυμνασίου στον Πύργο, που μετά από προτροπή γονέα, απαγόρευσε στην καθηγήτρια μουσικής και την σχολική χορωδία να τραγουδήσουν στη γιορτή για την 28η Οκτωβρίου ένα από τα ρεμπέτικα της Κατοχής του Μπαγιαντέρα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο γονιός, διαμαρτυρήθηκε στο διευθυντή γιατί δεν ήθελε να ακουστεί στη σχολική γιορτή τραγούδι που μιλάει για τον Άρη Βελουχιώτη και τους αντάρτες.

Πρόκειται για το ρεμπέτικο τραγούδι «Να 'ναι γλυκό το βόλι» του σπουδαίου ρεμπέτη Μπαγιαντέρα.

Σύμφωνα με το blog των εργαζομένων της ΕΡΤ, ertopen.com, μετά τη διαμαρτυρία του γονέα, ο διευθυντής ενημέρωσε τον Σύλλογο Διδασκόντων, αλλά η καθηγήτρια μουσικής δεν δέχθηκε να «κόψει» το συγκεκριμένο ρεμπέτικο του '42 από την γιορτή, ξεκαθαρίζοντας ότι μαζί με τα παιδιά «ή θα τα πούμε όλα τα τραγούδια ή κανένα». Τελικά στη σχολική γιορτή δεν ερμηνεύτηκε κανένα τραγούδι και ακούστηκε μόνο ο εθνικός ύμνος.
Ωστόσο, το «απαγορευμένο» ρεμπέτικο τελικά τραγουδήθηκε στην αντιφασιστική συναυλία που διοργάνωσαν η ΕΛΜΕ Ηλείας (που κατήγγειλε το περιστατικό λογοκρισίας) και ο Σύλλογος Δασκάλων-Νηπιαγωγών Πύργου στην κεντρική πλατεία. Αξιοσημείωτο είναι πως ερμηνεύτηκε και από τη χορωδία άλλου Γυμνασίου του Πύργου στη γιορτή του σχολείου τους.
Στην αντιφασιστική συναυλία έγινε αναφορά και στο ιστορικό του ρεμπέτικου «Να 'ναι γλυκό το βόλι», μέρος της ιστορίας του Μπαγιαντέρα, του τυφλού ραψωδού της αντίστασης, που με το μπουζούκι και το αδούλωτο πνεύμα του, θέλησε να δώσει θάρρος στους αγωνιστές και να υμνήσει την ελευθερία, πολυτιμότερη και από το φως των ματιών του, όπως ο ίδιος έλεγε.
Ο Μπαγιαντέρας δεν δίσταζε στη διάρκεια της Κατοχής και παρά τον φόβο των Γερμανών να τραγουδά τα αντιστασιακά του τραγούδια.
Οι επίμαχοι στίχοι έχουν ως εξής:
«Φόρεσ' αντάρτη τ' άρματα
ζώσε και το σπαθί σου
και σύρε για τον πόλεμο
κι η λευτεριά μαζί σου.
Τράβα και θέλω νικητής
παιδί μου να γυρίσεις
για τη γλυκιά τη λευτεριά
το αίμα σου να χύσεις.
Πολέμησε αντάρτη μου
πως πολεμάνε όλοι
και με τον Άρη αρχηγό
να 'ναι γλυκό το βόλι».

Newsroom ΔΟΛ
πηγή  http://news.in.gr